Activar les llavors i els fruits secs

Segurament et sona això de deixar les llenties en remull durant tota la nit per poder-les cuinar el dia següent. Però, les llavors i els fruits secs, també? La finalitat és la mateixa, activar-los per aprofitar-ne tots els nutrients

En què consisteix l’activació de llavors, fruits secs o llegums?

És un procés que es realitza posant en remull les llavors, els fruits secs o les llegums en aigua durant hores. Amb això disminuïm la quantitat d’antinutrients i n’augmentem la digestibilitat i la biodisponibilitat de nutrients interesants, com vitamines, minerals o proteïnes.

Què passa exactament en aquest procés?

El que estem fent amb el remull és “despertar” la llavor del seu estat de latència. En certa manera, l’estem enganyant proporcionant un ambient favorable per a la seva germinació.
Els antinutrients són molècules que es troben a les llavors, els fruits secs o les llegums que eviten que es desencadeni el procés de germinació abans de temps i que només es produeixi quan a la natura es donin les condicions òptimes
Aquests antinutrients són els causants del mal de panxa quan es consumeixen molts fruits secs, o de les males digestions quan mengem llegums mal cuinades.
Al activar-les, aquests antinutrients passen a l’aigua de remull i, mentre, dins de les llavors, els fruits secs o les llegums comencen a succeir canvis enzimàtics que ajudaran a potenciar el contingut nutricional de la llavor.

Procés d’activació:

1. Netejar les llavors per eliminar qualsevol resta de pols o brutícia: les llavors, els fruits secs o les llegums han de ser crues i integrals, no pas torrades, partides o pelades.
2. Deixa-les en remull unes hores en un recipient de vidre, ceràmica o acer inoxidable: cobreix-les amb aigua (3-5 vegades el seu volum). Utilitza aigua de baixa mineralització, de osmosis o filtrada, i a temperatura ambient.
3. Afegeix un activador per a facilitar-ne el procés: Per a llegums y cereals, 1 culleradeta de suc de llimona o vinagre de poma per litre d’aigua. Per als fruits secs i llavors, 1 culleradeta de sal marina.
4. Cola i neteja de nou amb aigua neta: tira l’aigua de remull ja que conté els antinutrients.
5. Consumeix-les o guarda-les: és el moment de deshidratar o triturar les llavors, segons el que vulguis preparar. Una altra opció és germinar-les 3-5 dies (segons la llavors). Es conserven bé fins a 3 dies a la nevera o varis mesos una vegada s’han deshidratat.